Proje Özeti

Projenin Adı: Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Kentsel Gelişim ve Kentte Kadın Görünürlüğü: SEGE Temelli Bir Saha Araştırması

Projenin Türü: 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

Projenin Destek Aldığı Dönem: 2022 Yılı 1. Dönem

Proje Grubu: SOBAG (Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu)

Projenin Yürütüleceği Kuruluş: Süleyman Demirel Üniversitesi

Proje No: 122K362

Projenin Konusu, Kapsamı ve Amacı: Kent olarak ifade ettiğimiz yerleşim birimlerinin ortaya çıkışı ve günümüz formuna ulaşması, çok uzun bir tarihsel gelişim sonucunda olmuştur. Bugün içinde yaşadığımız kentler en büyük değişimlerini sanayi devrimi ile geçirmiş ve gelişen teknoloji karşısında hala da kentlerin değişimi sürmektedir. Gelinen noktada yaşanan süreç günümüz kentsel mekanları artık sadece basit anlamda yerleşimin yapıldığı, ekonomik ve yönetsel anlamda gelişmiş yapılar olmanın ötesinde sosyolojik açıdan derin farklılıkları ve çelişkileri içinde barından heterojen bir yapı haline gelmiştir. Geçmişte daha statik bir işlevi olan mekansal örgütlenme sanayileşme ile birlikte daha dinamik ve sorunlu bir noktaya taşınmıştır. Kentsel mekanda oluşan önemli sorunlardan birisi cinsiyet temelli farklılıklar nedeniyle kamusal-toplumsal eşitsiz mekanların oluşması ve kadının toplumsal rollerinden sınırlandırılması olmuştur. Kentsel alanlarda kadın-erkeğin kamusal yaşamda eşit biçimde görünür olması; kent, kentleşme ve kentlileşmenin göstergeleri içinde olması gereken ve beklenen bir durumdur. Ancak, kadınların cinsiyete dayalı kurgular, sosyo-mekânsal örüntü ve süreçler nedeniyle kentsel yaşamda görünürlükleri ve dolayısıyla temsil ve katılımları sınırlı olmakta ve toplumsal cinsiyet temelli mekanlarla/alanlarla sınırlanmakta, hareket alanları kısıtlanmakta ve kamusal hayattan dışlanmaktadır.

Bu noktada yürütülecek projede toplumsal cinsiyet kimliğinin, kentsel kamusal alanda kadın görünürlüğüne nasıl yansıdığı, günümüz kentlerinde halen nasıl ve ne ölçüde etkili olduğu araştırılarak, kentlerde kadın görünümünü artırmanın yolu olarak siyasal, ekonomik ve toplumsal bağlamlarda eşit katılımın daha fazla sağlanması için önerilerin sunulması amaçlanmaktadır. Nitekim proje bu yönleriyle, güçlü bir toplum inşasında kadının statüsünün güçlenmesinin ve konuyla ilgili farkındalığın artırılması için 11. Kalkınma Planında hedeflenen; kadınların eğitim düzeyinin yükseltilmesi, sosyal-ekonomik hayata katılımının artırılması, kaynaklara erişimin kolaylaştırılması noktasında da katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede proje bir durum tespiti yapmanın ötesinde politika önerileri ile daha eşitlikçi kentlerin oluşturulmasına hizmet edecektir. Proje kapsamında gerçekleştirilecek araştırmalar Türkiye’de farklı gelişmiş düzeyinde yer alan Antalya, Yalova, Zonguldak, Afyon, Gaziantep, Malatya, Çankırı, Şanlıurfa ve Kars illerinde yürütülecek olup; görüşme ve anket tekniği ile belirlenen kentlerde görünür olan/olmayan kadınlardan veriler elde edilecektir. Proje bu toplumsal katkıların yanı sıra proje ekibinin içerisinde yer alan ve okulumuz bünyesinde bulunan lisansüstü öğrencilerin ve araştırmacıların akademik gelişimlerine de olumlu katkılar sağlayacaktır.